Træningslejr

Forslag til Temapakker, Lejrskoler.

Herunder finder I et par forslag til temaer i forbindelse med lejrskole i Hjørring. Vi tilbyder naturligvis at tilrettelægge hele jeres ophold for jer - og nedenstående skal udelukkende betragtes som inspiration. Pluk selv de ting ud som interesserer jer, så laver vi gerne et forløb til jer, ligesom vi sørger for fordelagtige priser på de forskellige ting.

Naturtema: Hærvejen - den fantastiske Vestkyst.

Udgangspunktet er en dagstur (max. 15 km.), som dels vil give god motion, rigelig med frisk luft, natur- og kulturoplevelser, og som vil give deltagerne mulighed for at opleve den helt specielle vilde natur ved vores kyst.

Her en lille beskrivelse af ruten:

Hop på Hærvejen ved Kærsgård Strands udløb. Et lille stykke syd for parkeringspladsen ved Kærsgård Strand ligger en vanddækket lavning bag klitterne. Området hedder Vandplaskentornirisk, tornsanger, engpiber, og bynkefugl. Måske er man heldig at falde over en rødrygget tornskade.

Bag Nørlev Strand finder man Skallerup Indlandsklitter. De særprægede klitter er dannet af flyvesand fra 1500-tallet og frem til 1800-tallet, hvor man fik bugt med sandflugten. Sandflugten var en katastrofe for bønderne, som måtte forlade hus og hjem. Indlandsklitterne rummer et særpræget dyre- og planteliv.

Næste stop er Skallerup, som byder på bl.a., ridecenter og besøgslandbrug.

Lønstrup ligger malerisk i en langstrakt slugt. Mange kunsthåndværkere har slået sig ned i byen, men tidligere var fiskeri fra åben strand hovederhvervet. En håndfuld fritidsfiskere lander stadig fisk på den stejle ophalerplads. I redningshuset fra 1852 er der indrettet en udstilling om fiskeriets historie i Lønstrup.

Tilbage til Lønstrup og videre til Mårup Kirke-ruin. Kirken blev bygget i det 13. århundrede og lå på daværende tidspunkt ca. 4 kilometer fra kysten. Den blev taget ud af brug i 1928, da gårdene var flyttet længere ind i landet på grund af sandflugt og havets indhug i klinten. Kirken er i dag delvist nedtaget, og kun en del af murene samt kirkegården står tilbage.

Fra Mårup Kirke går Hærvejen op til Rubjerg Knude og Rubjerg Knude Fyr. Rubjerg Knude er en af vores største vandreklitter, hvis lysende silhuet kan ses tydeligt mange kilometer ned af stranden. Fyret blev opført i år 1900 og var i brug indtil 1968, hvor driften måtte indstilles på grund af sandflugt. I en periode fungerede fyret som sandflugtsmuseum, men i 2003 måtte dette museum også opgives som følge af sandflugten. Sandet begravede bygningerne, og kun den allerøverste top af fyret kunne stadig ses. Nu glider klitten forbi og blotlægger atter de gamle bygninger. Da fyret blev bygget, lå det på det højeste punkt, godt 60 meter over havet og 200 meter inde i land. Nu er det ganske tæt på klinten.

Fra Rubjerg Knude går ruten gennem det smukke område bag vandreklitten til Strandfogedgården, som i dag er indrettet som et hyggeligt og meget interessant museum for kysthistorie. Der arrangeres mange guidede vandreture herfra i den særprægede og skønne natur.

Forslag:

Hærvejen App bruges som vejviser. Undervejs kan der tages fotos med appen, som kan deles på Facebook, eller man kan lave sin egen scrapbog.

Rubjerg Knude har allerede sin egen app, som kan downloades.

Der er folder/brochureoplysninger på Vandplasken og Skallerup indlandsklitter.

I Lønstrup kan man blive mødt af en lokal fortæller, som kan berette om byen og Mårup Kirke.

På Rubjerg Knude fyr eller i Lønstrup kan man blive mødt af en naturvejleder, som tager jer over Knuden og fyret og frem til Strandfogedgården, hvis sandflugtsmuseum besøges. Her ender turen.

Tema Natur: Fisk og Fugl.

Udgangspunktet er et besøg på Nordsøen Oceanarium, evt. med rundvisning fra Skoletjenesten. Derefter en tur på Hirtshals fiskerihavn. Der arrangeres også sejlture fra Hirtshals. I bus til Ørnereservatet (bemærk ingen forevisninger mellem efterårsferie og påske, og i skolesæsonen er der kun forevisninger visse dage. Hvis der er kræfter til mere fugl kan der skabes kontakt til ornitolog, som kan vise rundt ved Råbjerg Mile. Hjemrejse over Bindslev Gl. Elværk ved Uggerby Å for også at se dette.

Tema Historie: Fotosafari i det historiske Hjørring.

Udgangspunktet er Hjørring by helt ud til bygrænsen. Ved Vendsyssel Historiske Museum mødes man af guide, som varetager en byvandring på 1,5 til 2 timer. Derefter sendes eleverne ud i byen opdelt i grupper med særligt gruppeansvar, nemlig via deres smartphones og Instagram at fotodokumentere f.eks. attraktionstyper, steder, parker, mennesker, pladser, shops osv. på den mest kreative og skæve måde, de kan komme på. Man kan indlægge en konkurrence for bedste foto i de forskellige grupper. For at finde rundt bruges kortfunktionen i Toppen af Danmarks App. Der kan indlægges frokost undervejs i en park, Museumshaven eller på Hjørring Bibliotek. Når fotosafarien er overstået, mødes alle til et besøg på Vendsyssel Historiske Museum og Museumshaven, hvor der er guidet rundvisning.

Hjælpemidler:

Toppen af Danmarks App downloades gratis på alle smartphones. Der bruges "afdelingen" med Hjørring-Sindal.

Instagram App downloades gratis og profil oprettes, hvis ikke man har en i forvejen. Fotos uploades til hashtagget #oplevhjørring eller et selvvalgt hashtag.Der skal laves aftaler med museet om guidning.

Tema Kunst: En lystrejse i øjenhøjde.

Udgangspunktet er Vendsyssel Kunstmuseum (VKM), P. Nørkjærs Plads, Skipper Clement frisen i Sparekassen Vendsyssel, og Skulpturguide Hjørring. Man mødes på VKM for en rundvisning. I tillæg kan der vælges at arbejde i billedskole, gå på billedjagt osv. VKM har flere fuldt færdige programmer og tilbud til skoler, se hjemmeside bl.a. her. 

Besøget og oplevelserne på VKM kan suppleres med en skulpturjagt i byrummet. Hjørring har en total beskrivelse af skulpturer i hele kommunen her. Også her finder man forslag til ruter med temaer, der er kortmateriale og et decideret undervisningsmateriale. Deltagerne kan sendes ud i byen på skulpturjagt, og igen anvende f.eks. Instagram.

En kunstlærer ville i samarbejde med VKM kunne tilrettelægge en meget spændende proces for et egentlig kunsthold, som kan strække sig over flere dage. Besøg hos arbejdende kunstnere, gallerier og ravsmede kan indgå. Fx kunstgalleri DetViVil i Børglum, som tilbyder workshops i bl.a. portrætmaling, Kajoli, hvor du kan blive filtmager for en dag, Glasstuen  i Sindal, hvor du kan lave din egen glaskunst eller Højers Ravsliberi i Mygdal. Der skal laves aftaler med kunsthåndværkerne på forhånd. Der kan suppleres med udflugt til Herregården Odden med den store Willumsen-samling.

Tema Historie: I Stygge Krumpens fodspor.

Udgangspunktet er en bustur, som tilrettelægges efter de tre foldere om Stygge Krumpen. Der kan evt. tilknyttes en lokalhistoriker, som kan fortælle om historien, skrønerne og guide rundt. Et besøg på Børglum Kloster med guidet rundvisning efter forudgående aftale indgår. Evt. også besøg på Voergård Slot.

                                                                                                                                                                         Copyright @ 2019 Dana Cup SportsCenter